Bucuria Învierii

Tinerii sunt plini de viaţă, gata să se dăruiască, dornici de a se sacrifica, iar speranţa le este imbold spre piscurile înalte ale vieţii. Într-un cuvânt sunt plini de Bucurie.Ei cred în şansă, speră într– o lume mai bună şi capabili să dăruiască , să iubească necondiţionat.

„Bucuria este una dintre cerintele cele mai de seama ale vietii omenesti. Dupa ea alearga sufletul omenesc, dupa cum alearga cerbul dupa izvoarele apelor cristaline. Suntem facuti pentru bucurie precum suntem facuti pentru viata, caci viata fara bucurii este intunecata, apasatoare si pustie”.

Credinta noastra o este „izvor de bucurii”. Domnul nostru Iisus Hristos le-a spus ucenicilor sai: „Acestea vi le spun ca bucuria Mea sa fie intru voi si ca bucuria voastra sa fie deplina” (Ioan 15, 11).

Starea de bucurie spirituala este o rugaciune continua. Inseamna sa apartii mai mult cerului decat pamantului. Suntem fiinte rascumparate de Dumnezeu, avem pe Dumnezeu in inima noastra, avem putere de a ne sfinti, de a ne indumnezei, de a deveni fii ai lui Dumnezeu dupa har, si de a mosteni viata si bucuria cea vesnica.

Bucuria este o calitate a unui bun crestin.

Sfantul Ioan Gura de Aur, in cuvantul sau de Pasti, are in vedere ospatul credintei, adica bucuriile izvorate din credinta in Dumnezeu, bucuria invierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin care se implinesc credinciosii, si ne indeamna pe toti sa luam parte la ospatul credintei, sa ne bucuram de bogatia bunatatii lui Dumnezeu. De asemenea ne aduce aminte cuvantul acesta de pilda cu talantii, in care se spune ca stapanul a spus: „Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost pus, peste multe te voi pune, intra intru bucuria Domnului tau” (Matei 25,21).

Izvorul cel mai mare al bucuriilor spirituale este Învierea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, pe care se intemeiaza credinta in viata cea vesnica, sarbatoarea luminii celei vesnice si sarbatoarea prin care am dobandit impacarea noastra cu Dumnezeu si dreptul de a mosteni imparatia lui Dumnezeu.

Sfantul Apostol Petru ne spune: „Binecuvantat fie Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus Hristos, care, dupa mare mila Sa, prin invierea lui Iisus Hristos din morti, ne-a nascut din nou spre nadejde vie, spre mostenire nesaracacioasa si neintinata si nevestejita pastrata in ceruri pentru voi, Cei ce sunteti paziti cu puterea lui Dumnezeu, prin credinta, spre mantuire, gala sa se dea pe fata in vremea de apoi. Intru aceasta va bucurati, macar ca acum ar trebui sa fiti tristi, incercati fiind de multe feluri de ispite pentru putina vreme, pentru ca credinta voastra incercata, mult mai de pret decat aurul cel pieritor, dar lamurit prin foc, sa fie gasita , spre lauda si spre slava si spre cinste la aratarea lui Iisus Hristos. Pe El, fara sa-L fi vazut, il iubiti; intru El, desi acum nu-L vedeti, voi credeti si va bucurati cu bucurie negraita si preamarita, dobandind rasplata credintei voastre, mantuirea sufletelor” (1 Petru 1,3-9).

Impotriva bucuriei stau, necredinta, saracia, teama de moarte si teama de iad. In privinta aceasta, Sfantul Ioan Gura de Aur ne invata: „Nimenea sa nu planga pentru saracie, ca s-a aratat imparatia cea de obste. Nimenea sa nu se tanguiasca pentru pacate, pentru ca iertare din mormant a rasarit. Nimenea sa nu se teama de moarte, pentru ca ne-a izbavit pe noi moartea Mantuitorului”, si moartea, din punct de vedere crestin, nu mai are insemnatatea care aduce neliniste, cum o are pentru cei necredinciosi sau pentru cei care nu stiu de Dumnezeu. Si de aceea, Sfantul Ioan Gura de Aur vrea sa ne deschida calea catre bucurie, asigurandu-ne ca bucuria este mai mare decat toate impotrivirile care i-ar sta inainte.

Iar Sfantul Apostol Petru ne spune: „Iubitilor, nu va mirati de focul aprins intre voi spre ispitire, ca si cum vi s-ar intampla ceva strain,ci, intrucat sunteti partasi la suferintele lui Hristos, bucurati-va, pentru ca si la aratarea slavei Lui sa va bucurati cu bucurie mare. De sunteti ocarati pentru numele lui Hristos, fericiti sunteti, caci Duhul slavei si al lui Dumnezeu Se odihneste peste voi; de catre unii El se huleste, iar de voi se preaslaveste”

( 1 Petru 4, 12-14).

Iată motivul bucuriei noastre, bucurie pe care nu ne-o poate lua nimeni, deoarece  este dobândită de Cristos care a Înviat şi ne-a deschis poarta veşniciei. Dragi tineri nu lasati ca bucuria voastra sa fie umbrita de micile rautati şi nereusite, dar Credeti , Sperati si Iubiti  pentru ca Isus Speranta noastra  a Înviat si noua ne-a adus bucuria care nu se stinge niciodata.

 

CRISTOS A ÎNVIAT !

                                                                                                                                           Pr. Cristian Tiba O.F.M.Conv.

Articol Despre Bucurie

Reclame